42 thoughts on “DNA-molekylens struktur och funktion

 1. Eftersom det hĂ€r Ă€r din senaste video, har du möjligtvis planer att göra fler genomgĂ„ngar inom omrĂ„det genetik? Har precis börjat mitt första Ă„r pĂ„ naturvetenskapsprogrammet och dina videos Ă€r en riktig guldgruva, tusen tack för dina vĂ€lgjorda videos! 🙂

 2. Tack sÄÄÄ mycket, din rÀddare. Bra kvalitet pÄ videon, tydliga förklaringar och jag Àlskar att du sammanfattar tillslut.

 3. Jag Ă€r sĂ„ fascinerade över det arbete som du gör hĂ€r pĂ„ din kanal. Jag sjĂ€lv jobbar som gymnasielĂ€rare inom biologi i Örebro, har klasser med döva och hörselskadade studenter. Jag skulle vilja visa dina videos för mina elever och undrar om du har möjligheten och texta de? Det kanske ocksĂ„ finns nĂ„gra hörselskadade eller döva dĂ€rute i vĂ€rlden som mer Ă€n gĂ€rna skulle vilja se dina videos med text.
  Vill Àven önska dig all lycka och Àven ge dig credit för att du tar din tid för att undervisa andra hÀr pÄ Youtube.

 4. Efter att ha kollat pÄ dina videor önskar jag att du kunde vara min NO lÀrare istÀllet för den lÀraren Som jag har just nu i skolan som inte ens har nÄgon lÀrarlicense (om man sÀger sÄ) och han kan inte förklara nÄgot i NO utan man mÄste gÄ in pÄ youtube och söka och undervisa sig sjÀlv dÀr istÀllet för att han inte kan undervisa ordentligt sÄ att man fattar

 5. Först och frÀmst tack för dina strÄlande genomgÄngar! Har jag förstÄtt rÀtt om jag i stÀllet skriver att "varje enkelstrÀngad DNA-molekyl kan fungera som mall för en ny DNA-strÀng eftersom nukleotidernas kvÀvebaspar attraherar varandra"?

 6. Hej! Du berÀttar att kromosomen Àr uppbyggd av DNA och proteiner, men att kromosomen endast har formen X ( som man lÀrt sig ) innan delning. BestÄr den inte av proteiner alls i sin ursprungliga form nÀr den ej ska delas eller Àr den fortfarande inlindad i proteintrÄdar fast inte sÄ tÀtt packad? NÀr du pratar om att DNA finns i flera meter i varje cell, menas det att man dÄ att man summerat ihop DNA- lÀngden pÄ varje av de 46 kromosomer som finns i varje cell? och Àr det nÄgon skillnad pÄ lÀngden i en Y kromosom, för viss Àr det vÀl i grunden samma DNA som finns i varje kromosom eller Àr ordningen pÄ kvÀvebaserna olika i varje enskild kromosom ?

 7. Hej! Jag undrar bara över ett enda ord som anvÀnds mycket i genetik och det Àr "vild". Ex: ett problem med antibiotikaresistensgener som fogas in i plasmiden innan överföringen av plasmiden till en baktericell Àr risken att fÄ "vilda" bakterier.

 8. Sen annan frÄga, varför behöver vi mitos och meios och vad Àr skillnaden mellan dem? Har kollat dina videos men kan du berÀtta med enklare svenska?

 9. Om en gen kodar för ett protein sÄ de andra delarna av DNA molekylen kodar inte för ett protein eller?

 10. AssÄ det enda jag behöver göra Àr att kolla pÄ dina videos dagen innan sÄ fÄr jag bÀttre betyg Àn om jag pluggade boken 2 veckor innan tack bÀsta du

 11. Tack sĂ„ hemskt mycket för det tid som du lĂ€gger för göra enklare för oss(elever)❀. Snackade med min biologi lĂ€rare om dig , och hon sa att hur orkar han att göra allt det hĂ€r.

 12. Hej! Vilken funktion har skrÀp dnat? FörstÄr inte riktig nÀr jag lÀser om det, skulle du kunna förklara den enkelt för mig?
  Tack.

 13. Bra och tydlig genomgÄng av vad kromosomer Àr. Tack för det! Börjar snart plugga till lÀkare och har Àrligt talat inte heeeelt förstÄtt hur det gÄr frÄn DNA till kromosom, trots att jag klarat Kemi 2. Kromosomer har alltid varit lite diffust för mig. Tack!

 14. Detta har du inte nÀmnt i din video, men jag undrar om du ÀndÄ kan hjÀlpa till med det. Vad menas med major grove och minor grov i DNA? Och vad menas med det hydrofoba effekten som finns i DNA?

 15. hej, vÀldigt hjÀlpsam video. Nu sÄ har jag fastnat pÄ kodar och mall. Vad menar du att de fungeras som mall och vad Àr skillnaden mellan kodar och mallar?

 16. Bra video som vanligt! Jag har ett gymnasiearbete just nu dÀr jag ska fördjupa mig i histonernas roll i övergÄngen frÄn att det bara fanns prokaryota celler till att eukaryota celler utvecklades. PÄ vilket sÀtt kan histonerna ha bidragit till och pÄverkat evolutionen och utvecklingen av eukaryota celler?

 17. English-speaking or IB student? Check out the English version instead: https://youtu.be/2HyQeiXznDE 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top